Waarom een Ziekenhuis beveiliger inhuren?
Direct ziekenhuis beveiliger inhuren is alles behalve een overbodige luxe. In de wachtkamer kunnen de emoties snel oplopen, waardoor niet enkel verdriet, maar soms ook woede en onbegrip op komt zetten. Ook de eerste hulppost kan soms wel wat extra beveiliging gebruiken. Het wachten op eerste hulp kan soms lang duren en ongeduld zou in sommige gevallen afgereageerd kunnen worden op de medewerkers. Daarom zijn er beveiligingsbedrijven die erkende beveiligers ter beschikking stellen die de veiligheid van patiënten, bezoekers, personeel, maar ook bijvoorbeeld medische apparatuur waarborgen. Hoe gaat een beveiliger te werk en waarom is een ziekenhuis beveiliger inhuren raadzaam?
Hoe gaan ziekenhuisbeveiligers te werk?
Een ziekenhuis beveiliger op locatie heeft de taak om iedereen in het ziekenhuis te beschermen tegen diefstal, vechtpartijen en (misplaatste) woede, maar hoe doen ze dat precies?
1. Ze identificeren mogelijke beveiligingsbedreigingen
Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt niet enkel voor de gezondheid, maar ook voor de veiligheid. Daarom zal een beveiliger patrouilleren om situaties op te sporen, in te schatten en, wanneer nodig, te de-escaleren, zodat incidenten kunnen worden voorkomen. Het beste is 24/7 ziekenhuis beveiliger inhuren. Hoewel overdag vervelende situaties kunnen ontstaan, is het risico op incidenten vooral ’s nachts aanwezig. Denk aan opnames ten gevolgen van huiselijk geweld, drugs- of alcoholmisbruik of bendegerelateerde problemen. De gemoederen kunnen hoog oplopen en om te voorkomen dat ruzies escaleren, is het 24/7 ziekenhuis beveiliger inhuren een must.
2. Ongewenst gedrag aanpakken
In sommige gevallen lukt het wellicht niet om een ruzie te de-escaleren. In zulke gevallen moet de beveiliger het ongewenste gedrag aanpakken. Het is niet zeldzaam dat bezoekers of patiënten gefrustreerd raken in het ziekenhuis, maar in sommige gevallen kan dit leiden tot zeer vervelende scenario’s, waarbij anderen het slachtoffer worden van gewelddadig gedrag. Een beveiliger weet hoe hij zo iemand kan kalmeren of, wanneer dit niet lukt, hoe hij de persoon kan vastzetten of hem kan vorderen het gebouw te verlaten. Wanneer een ziekenhuis niet over de nodige beveiliging beschikt, zal deze taak rusten op de rest van het personeel, waaronder artsen en verplegers. Hierdoor zouden zij zich minder op hun de zorg van hun patiënten kunnen concentreren. Bovendien is de veiligheid waarborgen niet hun primaire functie. Zij zullen dus waarschijnlijk pas later op situaties reageren, waardoor de-escalatie soms al niet meer mogelijk is.
3. In- en uitgang bewaken
Om te voorkomen dat ruziezoekers het ziekenhuis inkomen, is het belangrijk om een beveiliger in dienst te hebben die de in- en uitgang beheert en bewaakt. Dankzij hun opleiding weten beveiligers hoe ze signalen moeten detecteren die een voorbode zijn van vervelend gedrag. Ze kunnen een persoon aanspreken of een collega laten weten dat ze deze persoon het beste een beetje in de gaten kunnen houden. Mocht een bezoeker de toegang tot het ziekenhuis ontzegd zijn, kan de beveiliger deze bij de ingang onderscheppen en toegang weigeren. Een geoefende beveiliger weet hoe hij dit soort gesprekken kan aangaan met ongewenste bezoekers, waardoor situaties in de regel met zo min mogelijk ophef worden afgehandeld.
4. Het bewaken van ruimtes en afdelingen met beperkte toegang
Sommige afdelingen in een ziekenhuis zijn enkel toegankelijk voor ziekenhuismedewerkers, al dan niet met hun patiënt. Bezoekers zullen achter de gesloten deuren moeten wachten en soms mag zelfs de familie (tijdelijk) niet mee naar de afdeling of ruimte. Het scheiden van een patient van zijn familie gaat niet altijd zonder slag of stoot, ook al is het soms noodzakelijk. Een beveiliger kan de familie kalmeren, maar zal ook resoluut de toegang weigeren zonder enige concessie te doen. Hierdoor kunnen artsen zonder extra stress hun werk voortzetten.
5. Schade aan eigendommen voorkomen
Natuurlijk is de belangrijkste taak van een ziekenhuis beveiliger het beschermen van personeel, patiënten en bezoekers. Toch is het beschermen van eigendommen, vooral die van het ziekenhuis zelf, ook erg belangrijk. Je kunt je indenken hoe prijzig de meeste apparaten zijn en bovendien zijn ze nodig om patiënten de beste zorg te bieden. Iemand die niet meer voor reden vatbaar is en in zijn woede het liefst alles op zijn pad vernielt, kan deze apparaten schade toebrengen. Een beveiliger weet dit te voorkomen en zal de desbetreffende persoon kalmeren of uit het ziekenhuis zetten.
6. Beveiliging tegen criminele activiteiten
Mensen lopen het ziekenhuis in en uit, waardoor moeilijk bij te houden is wie er nu eigenlijk in het gebouw is (geweest). Hierdoor zou het al snel de ideale plaats kunnen worden om telefoons, laptops of portemonnees te stelen. Bewakingscamera’s, maar ook ziekenhuis beveiligers kunnen met hun aanwezigheid deze criminele activiteiten de kop indrukken. Daarnaast is het goed om te bedenken dat ziekenhuizen vaak in of vlakbij de stad gelokaliseerd zijn en niet altijd in de allerbeste buurten. Het komt daarom ook voor dat er een diefstal wordt gepleegd in de buurt en dat de crimineel het ziekenhuis als de perfecte plaats beziet om onder te duiken. Hierdoor wordt iedereen in het ziekenhuis in gevaar gebracht. Op zo’n moment is een ziekenhuis blij als ze niet op beveiliging hebben bespaard en ze getrainde beveiligers in huis hebben die mensen in veiligheid kunnen brengen en de crimineel kunnen vastzetten. Een ander scenario is dat iemand een verdacht pakketje of een tas onbeheerd achterlaat. Een getrainde beveiliger houdt zich aan het juiste protocol, waardoor dit zo snel mogelijk verholpen wordt en zo min mogelijk mensen in paniek raken.
Welke vaardigheden moet een ziekenhuis beveiliger op locatie hebben?
Wanneer je een ziekenhuis beveiliger inhuren wilt, wil je natuurlijk wel zeker weten dat hij de juiste vaardigheden in huis heeft. Of je nu op zoek bent naar een beveiliger voor een zorginstantie, praktijk of ziekenhuis, je wilt iedereen in een gebouw optimale veiligheid garanderen. Het spreekt voor zich dat je iemand in dienst neemt die een opleiding tot beveiliger heeft gevolgd, maar welke vaardigheden zijn wenselijk voor iemand die je in dienst wilt nemen?
Observatievermogen
Allereerst moet een ziekenhuis beveiliger beschikken over scherpe observatievaardigheden. Hij moet zelfstandig de ruimte kunnen scannen en ongewone zaken kunnen opmerken. Omdat vreemde situaties zich misschien maar zelden voordoen, is het daarnaast belangrijk dat een beveiliger initiatief neemt en ijverig is, zodat hij niet door verveling onopmerkzaam wordt.
Functioneren in stressvolle situaties
Hij moet rustig kunnen blijven onder stress en een aanspreekpunt kunnen zijn, wanneer een calamiteit zich voordoet. Hoewel werkdruk iedereen weleens teveel kan worden, moet een beveiliger juist zijn mannetje kunnen staan, wanneer zich een potentieel gevaarlijke situatie aandoet. Hij moet, in zoverre dat mogelijk is, een situatie onder controle houden of krijgen, en mensen in veiligheid kunnen brengen indien nodig. Hij moet autoritair kunnen optreden, aangezien het opvolgen van zijn aanwijzingen in sommige situaties een kwestie van leven of dood kan zijn.
communicatieve vaardigheden
Een ziekenhuis beveiliger moet goed zichtbaar zijn, zodat personeel, patiënten en bezoekers hem kunnen aanspreken of opmerkzaam kunnen maken van een situatie die zich afspeelt. Omdat hij onderdeel zal zijn van het ziekenhuispersoneel, zullen bezoekers hem wellicht ook dikwijls de weg vragen of een andere vraag stellen. Daarom is het belangrijk dat de beveiliger beschikt over goede communicatievaardigheden en tegelijkertijd benaderbaar is, zodat bezoekers makkelijk op hem afstappen om hem op de hoogte te stellen van situaties die zijn aandacht behoeven.
Samenwerking
Wanneer een ziekenhuis of grote zorginstantie beveiliging nodig heeft, is één beveiliger vaak niet voldoende. Meerdere beveiligers moeten goed samen kunnen werken om de veiligheid van iedereen in het gebouw te kunnen garanderen.
Wat als een ziekenhuis een krap budget heeft?
Ieder ziekenhuis wenst natuurlijk een ziekenhuis beveiliger op maat om de beste bescherming voor personeel, patiënten en bezoekers te garanderen, maar soms lijkt een budget gewoon niet toereikend genoeg. Hoe kan men in zo’n situatie dan toch maximale veiligheid garanderen? Hoewel beveiligingscamera’s geen vervangers zijn van beveiligers, kunnen ze het werk van een beveiligers wel een stuk makkelijker maken. Meerdere ruimtes kunnen op deze manier gemakkelijk onder toezicht worden geplaatst. Situaties kunnen sneller worden opgepikt en doorgegeven aan een beveiliger die op dat moment in de buurt een controleronde doet. Hoewel een krap budget voor uitdagingen zorgt, is het raadzaam om zo min mogelijk op beveiliging te besparen. In geval van nood kun je namelijk echt niet zonder!
Direct ziekenhuis beveiliger inhuren een noodzaak?
In een ziekenhuis bevinden zich patiënten die niet weerbaar zijn tegen criminaliteit, opstootjes of andere gevaarlijke situaties. Daarnaast zijn er natuurlijk bezoekers die veilig hun familie willen kunnen opzoeken en medisch personeel dat zich moet kunnen focussen op hun patiënten. Tot slot huisvest een ziekenhuis veel kostbare apparatuur. Het is dus niet zo moeilijk om tot de conclusie te komen dat een ziekenhuis beveiliger op maat geen luxe is, maar een noodzaak.